IN MEMORIAM

divendres, 13 d’abril del 2018

IX Trofeu Dorsal 19


Diumenge que ve se celebra el IX Trofeu Dorsal 19, i enguany com ja sabreu, ens n'anem a Navajas, i possiblement concentrats en la carrera no li prestarem atenció a un personatge que viu en Navajas des de 1636, quan estiguem en la plaça de l'Olmo estarem davant d'un ser que va ser plantat fa més de tres-cents cinquanta anys.



Era en 1636 quan a Navajas se li dóna el titul de municipi i el justícia Roque Pastor planta un om en la plaça del poble, ara eixa plaça s'anomena Plaça de l'Olmo i aquell om a passat a ser un símbol emblemàtic de la població i testimoni de la història dels seus habitants.
Quan l'admirem mentres ens prenem un café, o tal vegada, influïts per l'hora una cervesa en algun bar que ho rodeja, ens adonarem del perímetre del tronc, que és de 6,30m. amb una alçària de 13,87m., i la superfície de la qual és de 227 metres quadrats. Si ens acostem un poc veurem que presenta un tronc curt que es dividix a una alçària de 3'50m. en dos cimales que formen una copa oval-arredonida, tendent a la forma esfèrica. El tronc es troba en l'actualitat completament buit com a conseqüència dels distints agents xilòfags (fongs, insectes, etc.). L'arbre es presenta en un estat de desenrotllament 9 en una escala que va de l'1 (germinació de la llavor) al 10 (mort de l'arbre). 



Si despres fem un passeig pel poble i volem caminar un poc, molt aconsellable, ens trobarem amb els que són potser la principal font de riquesa de Navajas, la seua naturalesa, que atrau tot tipus de turisme (infantil, juvenil, adult ) ja que les condicions són òptimes per a disfrutar del temps lliure i d'oci en qualsevol lloc i a qualsevol edat.
Podem anar al Mirador del Paradís, que esta habilitat per a visites turístiques, es troba en la zona coneguda com a “Cascada del tio Juan”. El bell paratge està replet de formacions originades per l'aigua i abundant vegetació que junt amb les seues vistes s'ha convertit en lloc destacat i d'obligada visita.
També podem desplaçar-nos fins al Salt de la Nóvia, un enclavament de gran bellesa i on podem contemplar l'espectacular cascada del Braçal de 60 m. d'alçària que aboca les seues aigües en un bell paratge on s'ajunten les formes capritxoses que l'erosió ha provocat en muntanyes i riu, amb el verd predominant de la naturalesa. 



No cal oblidar les fonts de Navajas, perquè des del segle XVIII, les aigües de les nombroses i variades fonts han sigut i continuen sent un factor primordial en el desenrotllament turístic del municipi, motivat en gran manera per les propietats mineromedicinals de moltes d'elles, especialment estimades per a aplicacions terapèutiques i curació de certes malalties.
La fama de les fonts de Navajas s'estén, fonamentalment, per les mencionades qualitats de les seues aigües; no obstant això, no hem d'obviar les seues belles estampes ni els passejos, sendes i camins d'accés a les mateixes, podent contemplar una exuberant vegetació.
Com veieu, no sols és competició en este IX Trofeu Dorsal 19, ja la carrera es desenrotlla per una via verda, on podrem córrer i al mateix temps admirar la bellesa de l'entorn, i el gust per la bellesa és senyal de joventut d'esperit.
Quantes vegades hem corregut en carreres en què esgotats per l'esforç busquem amb la mirada quelcom que ens puga donar entusiasme i confiança per a continuar, quantes vegades hem alçat la mirada cap a l'horitzó buscant alegrarnos la vista al mig de tant cansament i només hem trobat polígons industrials després de polígons industrials, doncs açò no ens succeirà en el IX Trofeu Dorsal 19. No és potser la bellesa del paisatge una de la coses que més ens pot ajudar.



Tots ja ho sabeu, l'experiència del bell, de l'autènticament bell, de lo que no és efímer ni superficial és capaç d'allunyar-nos de la realitat i per tant ens pot portar a afrontar eixos moments delicats de la carrera amb més alegria i anim fent que no notem tant el dolor de cames.
En fi, bon IX Trofeu Dorsal 19 a tots i que guanye el millor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada