IN MEMORIAM

diumenge, 26 de juny del 2016

El III Gran Fons d'Orba donarà l'eixida.

          El “III Open summer circuit training” de Dorsal 19 ja esta ací, el diumenge 17 de juliol comencem com va sent habitual a Orba amb el seu Gran Fons. El III Gran Fons d'Orba donarà l'eixida a un estiu ple d'activitats per a Dorsal 19 i per a tots els que es vullguen acostar a córrer, enguany ens trobarem amb un circuit diferent que ens portara a recórrer alguns llocs que seran nous per a la majoria de nosaltres, i així anar completant el nostre coneixement d'esta bonica zona de la Marina Alta. 

        Tornem un any més als entrenaments en grup durant l'estiu, uns entrenaments que hem agrupat sota la denominació del “III Open summer circuit training” de Dorsal 19, per ser este el seu tercer any que el celebrem i que no és una altra cosa que els “llargs” dels diumenges i que ens servixen d'escusa per a entrenar i esmorzar.
                Com tots els anys ens enfrontem a estos entrenaments amb diferents mentalitats, encara que la que els fonamenta és la necessitat realitzar quilòmetres que tenen els maratonians i que durant l'estiu es fan molt complicats de realitzar per culpa de la calor, les vacacions i per la sensació de llunyania amb què veiem la Marató de València.
                No vaig ara a recordar la importància que té per als maratonians l'entrenament llarg però si que recordaré que el “III Open summer circuit training” de Dorsal 19 ens permet realitzar este tipus d'entrenaments per uns circuits que quan s'acosta la marató no podrem recórrer.
                Un dels moments clau de tota etapa serà l'hora i el lloc on ens reunirem abans de començar, el lloc generalment és un bar i l'hora sol oscil·lar al voltant d'una hora abans de començar a córrer, molts de nosaltres pensem que tota gira al voltant del lloc i la distància a què ens hem de desplaçar però resulta que el motiu principal sol ser el café.
                Prendre'ns una tassa de café abans d'estos entrenaments és un poc més que un acte social per a fer temps mentres esperem i és que la cafeïna és una de les substàncies més utilitzades per corredors per a millorar el rendiment esportiu, això quasi tots ho sabem.
                El que molts de nosaltres oblidem és que hi ha un temps que hem de deixar transcórrer perquè l'efecte del café siga l'ideal.
                Vegem, arribem al bar i la primera cosa que hem de tindre en compte és l'hora de començament de l'entrenament, ja que quan ens prenem un café el nostre cos absorbix la cafeïna ràpidament perquè a partir dels cinc minuts ja ha arribat al cervell i comencem a sentir els seus efectes i al quart d'hora ja la tenim en la sang encara que en molt poca quantitat, entre els 45 minuts i l'hora és quan tenim la màxima quantitat.  Així que eixe costum tan nostre de prendre'ns un café una hora abans té la seua importància i la seua raó de ser.

                No se encara l'hora en què començara el III Gran Fons d'Orba però el que hem d'estar atents és que una hora abans cal prendre's el café, Però si és un entrenament? Si no necessite competir? Dóna el mateix, la cafeïna és ideal per a este tipus d'entrenaments llargs i de baixa intensitat ja que el seu consum abans de l'exercici actua reduint la dependència de la utilització de glucogen (els hidrats de carboni emmagatzemats en fetge i músculs) i augmentant l'ús greix com a font d'energia.
                Al córrer al matí ens ajuda també a aclarir-nos i estar en millors condicions per a l'entrenament ja que si hem de córrer ràpid tindrem mes força i si ho fem lentament ens ajudara per a cremar més greixos, així que si l'excusa d'anar al bar per a reunir-nos no ens pareix prou bona sempre podrem utilitzar la de la necessitat prendre'ns el café.
                Després d'eixe café, ens enfrontarem al III Gran Fons d'Orba del que durant les dos edicions passades ja hem escrit molt sobre les seues característiques i els seus llocs emblemàtics, també coneixem ja part de la història d'Orba però en esta edició continuarem completant i augmentant el coneixement que tenim, per la qual cosa s'ha afegit un pas pel Sanatori de Fontilles, molts ja coneixem Fontilles per la carrera que allí se celebra, però és molt més.
                Parlar de Fontilles o millor dit del Sanatori Sant Francesc de Borja em porta inevitablement a recordar quan fa al voltant de 40 anys pujava algun dia de la setmana a treballar en les seues instal·lacions, este xicotet poble, perquè posseïa tot el que necessita una xicoteta població, sempre em va paréixer un lloc privilegiat per la seua bellesa, tranquil·litat i situació a què sempre pujava també amb un poc d'inquietud. Han passat els anys i la seua impressionant bellesa, els seus llocs màgics, els seus racons entranyables han augmentat i el meu temor ha desaparegut.

                Ara, en un entorn idíl·lic ningú recorda la lepra, tal vegada la muralla que rodeja tot el complex siga l'ultime vestigi, i és que la lepra sona a Edat Mitjana, a persones desposseïdes de tot dret i tota dignitat demanant esparracades per polsegosos camins o a les portes de les muralles. A sers humans abandonats en coves i refugis, units als seus familiars a penes per l'escudella en què els deixaven aigua i menjar. A vergonyant marginació. Tot això ja és història en Fontilles, un passat viscut pels quasi 3.000 malalts de lepra que han passat pel sanatori en l'últim segle. La lepra està ja pràcticament eradicada a Espanya.
                Un lloc especial que creuarem en este III Gran Fons d'Orba i que servirà també per a donar l'eixida al “III Open summer circuit training” de Dorsal 19, que comptara amb nombroses novetats que anirem mostrant a poc a poc.
           En la pròxima entrada Armando ens estripara i ens mostrara els secrets d'este III Gran Fons d'Orba.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada