IN MEMORIAM

diumenge, 22 de maig del 2016

La calor, l'estiu i la marató.

Un any més ens trobem amb la calor, i un any més anem hi ha haver de recordar els problemes que ens pot causar al nostre entrenament l'augment de la temperatura i de la humitat, i que patirem durant tot l'estiu.

          Realment encara no hem patit els rigors de la calor però és segur que ens anem d'enfrontar amb ell, i llavors, sobretot les primeres setmanes veurem com els nostres ritmes disminuiran i el nostre cansament va hi ha augmentar sense saber molt bé el perquè, no cal preocupar-se, el nostre rendiment esta condicionat pel fet que el nostre cos i en modo particular l'aparell cardio-circulatori deu fer front al procés de termoregulació.
És fàcil que alguns dels nostres corredors ja el patiren el Pedreguer perquè ja comença per a alguns corredors l'adaptació a les altes temperatures, ja que no tots reaccionem igual davant de la calor ni ens adaptem igual. El bàsic és que les altes temperatures de l'aire fan augmentar la temperatura del nostre cos així com el treball del nostre cos per a eliminar quan abans la màxima calor possible, per tant comencem a suar i el nostre cos comença a enviar sang a la superfície de la pell.
Com ens afecta? A l'utilitzar part de la sang per a refrigerar-nos fa que disminuïsca la quantitat que va als nostres músculs amb què perdem eficiència en la carrera.


És este procés fisiològic el que fa que la nostra eficiència es resistisca,  pel que es pot arribar a córrer a igualtat d'empenyorament, d'uns 10 – 15 segons per quilòmetre més lentament. No cal posar-se nerviós i pensar que hem perdut la forma de colp, ja que és normal i tot tornarà a la normalitat en quan el nostre cos assimile el canvi de temperatura.
Tot açò ve al cas ja que en els pròxims dies les temperatures pujaran i encara no estem aclimatats, tenim iencara algunes setmanes per al II Relleu 24x1 hores de Pego, i llavors ja cal estar aclimatats, almenys els que hagen de córrer a les hores centrals del dia.
A Pedreguer ja vam començar a patir la calor, encara que inclús no amb la intensitat que anem hi ha tindre durant l'estiu a Pego, perquè la temperatura ambient sol superar els 28é durant mesos. 
És llavors quan el contingut calòric del cos tendix a augmentar, i els vasos sanguinis de la pell es dilaten (vasodilatació) augmentant el fluix sanguini i elevant la temperatura dèrmica. Si la temperatura exterior és menor que la de la pell, es facilita la pèrdua de calor, si la càrrega de calor és prou gran (entrene, temperatura exterior alta), s'activen les glàndules sudorípares i a l'evaporar-se la suor produïda, la pell es refreda. L'activació de les glàndules sudorípares provoca que l'evaporació de la suor extraga calor del cos i origina una pèrdua de calor per evaporació.

Es calcula que tenim almenys 2 milions de glàndules sudorípares en la pell. La diferència individual de capacitat per a suar és molt gran, algunes persones tenen molt poques glàndules sudorípares, per sort a mesura que una persona s'acostuma a la calor, augmenta la quantitat de suor que es produïx en resposta a una situació normal de tensió calòrica. 
Però bo, hi ha molta informació sobre com ens pot afectar la calor, com estes 10 regles per acórrer a l'estiu, encara que els pegolins ja hauríem d'estar acostumats a entrenar a l'estiu amb calor. Però cal anar amb atenció sobretot els maratonians que correran la marató de València perquè este estiu caldrà entrenar i haurem de tornar hi ha utilitzar el “III Open summer circuit training” de Dorsal 19 per a posar-nos en forma.
Enguany la marató de València es presenta per a Dorsal 19 com un nou repte, amb molts dels nostres corredors que ja estan comptant els dies per a començar a entrenar, i eixe compte ha acabat, perquè divendres passat va començar eixe llarg camí cap a València, ja se que és llarg però això és el que el fa segur, un camí que haurà de creuar tot el calorós estiu, però que comptara amb l'ajuda inestimable del “III Open summer circuit training” de Dorsal 19, que ens ajudara a anar acumulant quilòmetres.

Enguany tenim a molts corredors que ja han comprat la farina, si la farina, perquè com hem dit més d'alguna vegada la marató és com el pa. Ara cal afegir l'aigua i començar a pastar bé la massa durant tot l'estiu amb eixos llargs entrenaments, ja vindrà l'hora d'afegir les sèries que seran el rent que ens farà fermentar la resistència i ens augmentara la velocitat i si som capaços de reposar bé la nostra massa amb unes bones recuperacions i un descans adequat ja només ens quedara d'encertar amb el ritme, calfar el forn a la temperatura adequada i esperar per a saber si hem seguit ben tots passos.
A pesar que puga paréixer un esforç molt llarg i cansat per als que disfrutem corrent reunir tots eixos ingredients serà un treball fàcil i sobretot divertit.
I això no serà només una altra història, seran moltes aventures les que haurem de córrer per a completar la història de la marató de València 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada