IN MEMORIAM

dissabte, 15 de desembre del 2012

Premis José Marsal Caballero.


             Hi ha notícies a les què moltes vegades no prestem molta atenció com per exemple la següent: "Radio Dénia Ser entrega los premios José Marsal Caballero".
Però saludem abans a tots els corredors de la Marina.


Que apareix en la web del diari Las Provincias i que diu així:” El centro social de Denia fue el escenario anoche de la gala de entrega de los Notables, Premios José Marsal Caballero, que todos los años y, ya van 32, celebra Radio Dénia Ser. En esta ocasión los galardonados fueron el Hotel Les Rotes, el Comité organizador de la Volta a la Marina, Jesús Reina, José María Gallardo, Antonio Reig y José Vicente Benavente”.
Doncs bé, ja vos n'haureu adonat que ens han donat un premi i la Cadena Ser de Dénia ens l'ha donat per: “Per aconseguir promoure i motivar la massiva participació de les persones en les carreres populars que es disputen de cap a cap de la Marina Alta”.
Este premi s'ha donat als nou clubs que ja portem 17 anys organitzant la Volta a Peu a la Marina i que jo vull expandir a tots els clubs que diumenge darrere de diumenge ens fan disfrutar en qualsevol part d'Espanya de la carrera a peu i l'expandisc perquè “Per aconseguir promoure i motivar la massiva participació de les persones en les carreres populars que es disputen de cap a cap de la Marina Alta.”, perquè excepte per la localització este premi se'l mereixen també tots els clubs que mantenen en el seu dia a dia els nostres mateixos objectius.


Ara bé, Quin és, en primera lloc, l'ofici i l'objectiu d'un club de corredors, sana, i esportivament entés, si no precisament cultivar i promoure la massiva participació de les persones en la carrera a peu i desenrotllar la seua salut?
Encara que tot l'anterior és prou conegut i realitzat per molts corredors, a pesar de ser tan bàsic, és al mateix temps fàcilment descuidat en el món de la carrera a peu de hui. Baste citar ell titule del llibre del Barrie Houlihan, “Dying to win” (Morir per a véncer) per a veure com una distorsió de l'esport, per exemple, la del dopatge, nega fonamentalment este fi d'educar i enfortir el cos fins al punt que una cosa saludable es convertix en quelcom danyós i inclús mortal.
També en un món on creix l'obesitat i les malalties físiques –Ambdós a vegades condicionades per una vida plena d'estrés– hi ha molt que recuperar en el mateix esport i en la sana recreació física perquè estes activitats saludables tornen a ser practicades i disfrutades en bé del cos.
I este és el treball que estan realitzant molts clubs, promovent carreres cada vegada menys competitives i més participatives.
Però, més enllà de la salut física, hi ha un poc més que podem trobar en les carreres populars? Si el primer objectiu seria el de desenrotllar, i enfortir el cos el segon hauria de ser el de predisposar el cos al servici de la persona. Les carreres populars, adequadament dirigides desenrotllen el caràcter del corredor fent-lo una persona valerosa, que sap perdre amb generositat i véncer sense presumpció. No és només desenrotllament físic. La carrera a peu correctament entesa ha de tindre en compte a la persona en la seua totalitat.
Sens dubte, este és un camp grandíssim on els clubs, poden i deuen a través de les seues escoles, activitats, entrenaments i carreres aprofitar la potencialitat “formativa” d'estes activitats.


Si pensem que els nostres clubs estan actuant d'esta manera és fàcil arribar a la conclusió que la carrera a peu és cultura.
El premi Notable, José Marsal Caballero que ens a concedit Ràdio Dénia Ser, a tots els clubs vull pensar que és un reconeixement també a l'acció cultural que desenrotlla el nostre esport i que en estos anys de crisis tantes autoritats estan despreciant. Este reconeixement ens ha de fer seguir en este camí perquè sens dubte, veiem l'espai cada vegada més ampli que ocupa l'esport en la vida de la nostra societat. Podem veure també que la pràctica dels diversos esports, sobretot a nivells professionals, tendix a allunyar-se cada vegada més dels ideals originals de l'esport.
Considerant tot açò és necessària la necessitat dels clubs, és a dir, a cada un en la mesura que siga possible a començar amb el treball ardu però essencial de tornar els valors fonamentals a l'esport. Potser en la història de la humanitat mai com hui ha tingut l'esport tanta importància.
En fi, donem les gràcies a Ràdio Dénia Ser per recordar-se de nosaltres i d'atorgar-nos este premi recordant-se d'uns clubs que no desitgen cap benefici ni econòmic ni polític si no sols el d'expandir el seu esport.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada