IN MEMORIAM

diumenge, 26 de febrer del 2012

Les nostres sabatilles.


Un dels temes que mes ens agrada als corredors és parlar de sabatilles i en especial de les nostres sabatilles i així ens anem donant compte que molts dels nostres companys són fidels a una marca i molts inclús a un model.
Però saludem abans a tots els que en estos dies han estrenat sabatilles o ho van ha fer.

Hui tenim, afortunadament, moltes botigues on ens poden assessorar i generalment sempre anem ben calçats però molts de nosaltres sempre utilitzem la mateixa marca i encara que no sapiem molt bé el motiu la veritat és que amb eixes sabatilles anem bé i mai ens han donat problemes, però perquè?.
Hui tenim una àmplia gamma de sabates així que l'elecció es fa sovint difícil. Les marques lideres fabriquen amb un alt nivell de qualitat i amb models que es diferencien molt dels que fabricaven fa uns anys, tots d'una qualitat increïble.
Com és possible que hi haja corredors que rebutgen categòricament un model i que altres pensen que és la millor sabatilla del mercat?.
No és estrany trobar-nos amb estes situacions en les nostres conversacions.
Hui en dia no podem afirmar que un model de sabatilla este fabricat millor que un altre o que una marca no fabrica bé les sabatilles de córrer.
La bondat d'una sabatilla de córrer no depén només del tipus de sabata, l'estructura i els materials que la componen.
Pot ser que una sabata siga ideal per a mi i molt roín per al meu amic, perquè tenim característiques tècniques especials.
Per exemple, si assumim que els dos tenim una xafada neutra, i per tant no necessitem sabates especials per a estabilitzar el contacte del peu en el sòl, les diferents sensacions que tenim quan usem un mateix model dependrà del grup de músculs que participen principalment en la carrera.
Si un de nosaltres utilitza molt els quàdriceps quan corre sentira unes males sensacions si utilitza unes sabatilles que tinguen una sola baixa en el taló i que en la part mitjana no siguen molt flexibles.

Si quan correm tenim el punt de gravetat molt baix o siga som dels que pareixem que correm assentats, una sola alta en el taló ens ajudara a alçar el maluc pel que mourem el centre de gravetat lleugerament cap avant pel que els nostres cuixes es veuran lleugerament descarregats fent que les nostres pantorrilles ens ajuden més en la fase d'espenta del peu.
Però, tindríem males sensacions si fóssem corredors que tenim una bona mecànica de carrera i la nostra sabatilla tinguera una sola massa alta en el taló el que a l'avançar el nostre centre de gravetat cap avant ens obligaria a tindre sempre els nostres panxells en tensió pel que ens cansaríem més.
A més, el corredors que quan corren espenten molt amb els turmells i els peus no se senten còmodes amb sabatilles molt blanetes i elàstiques ja que ells ja amortixen molt bé i se'ls carreguen les cames, és el que ens succeïx quan correm en la pista amb sabatilles amb molta amortiguació, que ens cansem abans i no ens sentim còmodes.
Com podeu comprovar hi ha molt més que esbrinar si som pronadors, supinadors o el nostre córrer és neutre per a triar les nostres sabatilles.
Com veieu, no és fàcil establir qual és la millor sabata per a córrer ja que davant de les nostres bones o males sensacions és molt difícil esbrinar els motius.
Generalment si seguim la nostra experiència i ens deixem aconsellar per un bon professional aconseguirem després de moltes proves trobar eixa sabatilla que ens farà volar.
Si som fans d'una marca la deurem seguir fins que en el passar dels anys ens veurem obligats a canviar perquè nostra mecànica de carrera ho farà també i passarem per temporades que no trobarem eixa sabatilla perfecta però és el que té este món de la carrera a peu que és un "sense parar".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada